Scriptie over brandgedrag in energiezuinige woningen wint Scriptieprijs 2013

Op dinsdag 12 november 2013 is tijdens het Zesde Nationale Congres Fire Safet Engineering (FSE) voor de tweede keer de Scriptieprijs FSE van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en de Vereniging van BrandveiligheidsAdviseurs (VVBA) uitgereikt. De jury kende de prijs toe aan Brecht Debrouwere van de Universiteit van Gent (België) voor zijn scriptie over brandgedrag in energiezuinige woningen.

Juryvoorzitter Paul Verlaan van de Wetenschappelijke Raad Brandweer: “Gelet op de wetenschappelijke onderbouwing, de toepasbaarheid voor de brandweer en de presentatie hebben wij als jury besloten de Scriptieprijs 2013 toe te kennen aan Brecht Debrouwere. “Hij beschrijft op een uitzonderlijk heldere wijze de risico’s die kunnen optreden bij een brand in een (zeer) energiezuinig huis. De scriptie is van een hoog wetenschappelijk gehalte en van grote betekenis voor de brandweer. Het verschaft de brandweer belangrijke informatie die voor zowel de fase van de brandpreventie als bij brandbestrijding van groot belang is. Debrouwere koppelt op een heldere en bruikbare wijze theorie, experimenten en praktijktoepassing aan elkaar.”

Nominaties
Voor de Scriptieprijs FSE 2013 waren door de VVBA uit 12 inzendingen drie scripties genomineerd:

Tijdens het FSE-congres hebben de genomineerden hun scriptie gepresenteerd. I

Innovatieve en spraakmakende master- of bachelorthesis
De Scriptieprijs FSE is ingesteld door het IFV en de Vereniging Van BrandveiligheidsAdviseurs (VVBA) voor de meest innovatieve, spraakmakende, relevante of fundamentele master- of bachelorthesis over brandveiligheid. De scriptie dient ter afronding van een master- of bacheloropleiding in 2012 of 2013 aan een Nederlandse of Belgische onderwijsinstelling. De scriptieprijs is een bedrag van 1.200,- euro, te besteden aan een FSE gerelateerd onderwerp, zoals een cursus, studiereis of studieboeken.