24 december 2021

3 november 2021 | VVBA Expertmiddag Rookwerendheid NEN6075

Afgelopen 3 november was het zo ver, eindelijk weer een fysiek samenzijn met VVBA leden! Met elkaar zijn we een middag lang dieper ingegaan op het aspect rookwerendheid. Rudolf van Mierlo van DGMR trapte af met de interpretatie van de norm de NEN 6075. Hij nam ons mee in de manier waarop de norm tot stand is gekomen.

De norm gebruikt twee methoden om de rookwerendheid tussen twee ruimten te berekenen. De standaard methode via lekkages en de alternatieve methode. Het voordeel van de alternatieve methode is dat indien één component in een rookverspreidingstraject niet voldoet aan een Sa of S200 criterium dit gecompenseerd kan worden met componenten die hier wel ruimschoots aan voldoen of door het beperken van componenten.Houd wel altijd de relatieve rookdoorlatendheid in de gaten:
– Besteed geen tijd aan openingen met bijvoorbeeld < 1 cm2
– Schenk vooral aandacht aan: ventilatiekanalen, ventilatieroosters en deuren.

Na de theorie vertelde Harm Leenders van Peutz Laboratorium ons over de proeven die uitgevoerd worden om de rookwerendheid van componenten te bepalen. Voor deur- en luikconstructie kennen we de Europese testmethode EN1634-3 voor het bepalen van het lekdebiet. Op ventilatiekanalen en kleppen is respectievelijk de EN-1366-1 en
EN-1366-2 van toepassing. Maar hoe worden doorvoeren en naden beproefd? Daarvoor geeft de NEN 6075 verschillende mogelijkheden. Dit geldt ook voor de kale scheidende bouwdelen.

Wiebe Scheffer van Mulcol International sloot af met meetresultaten van doorvoeringen. Mulcol International is een innovatieve producent van passief brandwerende producten. De testen voor de bepaling van rookwerendheid worden in de praktijk uitgevoerd voor een hele groep doorvoeringen tegelijk. Hierdoor is het resultaat van de meting niet toe te spitsen op één doorvoering maar alleen op een hele groep. Wel blijkt uit de resultaten dat indien doorvoeringen goed brandwerend gekit worden, deze al snel voldoen aan het Sa en S200 criterium. Bij brandmanchetten is het van belang dat de doorvoering eerst gekit wordt en daarna pas voorzien wordt van een brandmanchet om zo ook te voldoen aan rookwerendheid van koude rook waarbij de brandmanchet nog niet actief is.

Een leuke discussie ronde kwam op gang waarbij de verschillende VVBA leden hun visie gaven op hoe om te gaan met de nieuwe bepalingsmethode van de rookwerendheid. Na afloop was er nog gelegenheid voor een rondleiding door het lab van Peutz waar de proeven voor de bepaling van rookwerendheid worden uitgevoerd en is afgesloten met een netwerkborrel. Al met al een zeer geslaagde en leerzame middag.


Meer nieuws

20 juni 2024
Expertmiddag 13 november 2024: brandveiligheid en vergrijzing

Op woensdag 13 november 2024 organiseren de VVBA en de…

Lees verder
23 mei 2024
Nominaties NIPV-VVBA scriptieprijs brandveiligheid 2024

Op woensdagmiddag 22 mei 2024 zijn op de Technische Universiteit…

Lees verder
26 februari 2024
Symposium CFD-brandsimulaties: CFD-brandsimulaties dit kun je er (niet) mee!

Wil jij weten wat je wel en wat je niet…

Lees verder