27 september 2022

9 november 2022 | Expertmiddag Brandveilige houten gebouwen 2 | VVBA – SFPE

Expertmiddag Brandveilige houten gebouwen 2: het programma is bekend!

Op woensdag 9 november 2022 organiseren de VVBA en de SFPE Benelux voor de tweede keer een gezamenlijke expertmiddag, dit keer bij het vergadercentrum Van der Valk in Utrecht (Winthontlaan 4, Utrecht). Ook deze middag staat in het teken van het zeer actuele thema ‘brandveilige houten gebouwen’.

Programma woensdag 9 november

12.30u opening

Brandveilige detaillering  – Bram Kersten (LBP Sight) en Frank Meijer (Pieters Bouwtechniek)

Bij de realisatie van houten gebouwen zijn de details en aansluitingen essentieel. Hierin speelt brandveiligheid een belangrijke rol, maar ook de eisen ten aanzien van constructie en akoestiek bepalen de uiteindelijke uitvoering. Bram Kersten en Frank Meijer bespreken de belangrijkste aandachtspunten voor een goed houten gebouw.

Fire Resilience en houten gebouwen – Ruud van Herpen (Peutz)

Is de constructie van houten gebouwen niet alleen fire resistant maar ook fire resilient? Dat zou betekenen dat het gebouw na brand met beperkte reparaties weer in gebruik genomen kan worden. Wanneer constructies moeten worden vervangen, is dat vaak niet als een beperkte reparatie aan te merken en kan niet van een fire resilient gebouw worden gesproken.

Waar zitten de uitdagingen om niet alleen een fire resistant, maar ook een fire resiliant gebouw te realiseren? Ruud van Herpen gaat in deze presentatie in op de randvoorwaarden en aandachtspunten om hieraan te voldoen.

Brandveiligheid van houten gebouwen in Zweden – Carl Pettersson (Red Engineers, Zweden)

In Zweden worden zeer veel gebouwen in hout gerealiseerd, waarbij de laatste jaren steeds hogere houten gebouwen verschijnen. Carl Pettersson heeft de afgelopen jaren diverse onderzoeken uitgevoerd naar houtbouw en brandveiligheid. Hij neemt ons deze middag mee in de Zweedse onderzoeken en ontwikkelingen, waaronder de aanstaande wijzigingen in de Zweedse bouwregelgeving ten aanzien van houtbouw.

Hij zal ook voorbeelden geven van bestaande gebouwen in Zweden, gebouwd met een houten constructie, en de wijze waarop daar is omgegaan met de brandbaarheid van hout in relatie tot brandveiligheid.

Real scale tests – Daniel Brandon (Rise, Zweden)

In Nederland worden weinig tot geen grootschalige testen uitgevoerd met houten gebouwen. In het buitenland worden deze testen wel gedaan. Daniel Brandon heeft als onderzoeker veel grootschalige tests uitgevoerd. Met grote of kleine openingen, met hout in het zicht of deels weggewerkt achter gipsplaten. In zijn presentatie geeft hij onder meer antwoord op de vraag: Hoe werkt zo’n grote test en wat zijn belangrijkste conclusies die kunnen worden getrokken uit deze testen.

Literatuurstudie NEN Werkgroep bouwen met hout – Geert Ravenshorst (TU Delft)

In opdracht van BZK wordt in de werkgroep ‘Brandveiligheid en bouwen met hout’ gewerkt aan een literatuurstudie waarin wordt bekeken in hoeverre de huidige regelgeving geschikt is om nieuwe typologieën van houten gebouwen te beoordelen. Het rapport bevindt zich in de afrondende fase.

Geert Ravenshorst is voorzitter van de NEN werkgroep en geeft een samenvatting van de achtergronden bij het onderzoek en belangrijkste conclusies. Hij zal bovendien  ingaan op het vervolg en de toekomstige ontwikkelingen waar de werkgroep mee aan de slag zal gaan. De presentatie is voorbereid met de hulp van Daniel Brandon, de hoofdrapporteur van de literatuurstudie.

Discussie en vragen

17:00u Afsluiting en borrel

 

Heb je interesse om deze middag bij te wonen?

Meld je dan nu alvast aan via de link hieronder:

https://sfpebenelux.eu/event/expertmeeting-221109/

Voor VVBA- & SFPE leden geldt dat deelname kosteloos is. Voor medewerkers van een Veiligheidsregio, IFV medewerkers en studenten geldt een gereduceerd tarief van €50,-. Voor andere geïnteresseerden geldt een tarief van € 100,- per deelnemer.

Wij hopen dat jij er ook bij bent op deze inspirerende middag!

 


Meer nieuws

20 juni 2024
13 november 2024 Expertmiddag vergrijzing en brandveiligheid VVBA – SFPE

Op woensdag 13 november 2024 organiseren de SFPE-Benelux en de…

Lees verder
23 mei 2024
Nominaties NIPV-VVBA scriptieprijs brandveiligheid 2024

Op woensdagmiddag 22 mei 2024 zijn op de Technische Universiteit…

Lees verder
26 februari 2024
Symposium CFD-brandsimulaties: CFD-brandsimulaties dit kun je er (niet) mee!

Wil jij weten wat je wel en wat je niet…

Lees verder