24 april 2018

Cindy Veerman wint IFV-VVBA-scriptieprijs 2017

Met een scriptie over rookgasexplosies heeft Cindy Veerman van Saxion Hogeschool de IFV- VVBA-scriptieprijs 2017 gewonnen. ?Een interessant onderzoek naar de invloed van specifieke materialen in dakconstructies op de ontwikkeling van rookgasexplosies. Zeer actueel en van belang voor de inzetstrategie van de brandweer. Het onderwerp is niet geheel nieuw, maar de conclusies leveren nieuwe inzichten op, aldus het juryrapport.

Het doel van het onderzoek is het inschatten van de kans op het overschrijden van de onderste explosiegrens van brandbare componenten in rookgassen. De brandbare componenten in de rookgassen stromen vanuit de brandruimte naar naastgelegen ruimten bij een volledig ontwikkelde brand. Het overschrijden van de onderste explosiegrens betekent dat de uitstromende rookgassen kunnen worden ontstoken. Bij een goede mengverhouding (verbranding) kunnen deze zelfs tot explosie komen.

Spontane rookgasexplosie

De focus in het onderzoek ligt op EPS, PIR, PUR en bitumen. De uitkomsten leveren bevestigende en nieuwe inzichten op. Pyrolyse gassen van EPS kunnen een spontane rookgasexplosie veroorzaken en pyrolyse gassen van bitumen kunnen worden ontstoken. De soms aangetroffen gladde vloeren na een rookgasexplosie worden veroorzaakt door de bitumen.

 

De jury is van mening dat het onderzoek vooral een hoog chemisch en experimenteel karakter heeft. Het rapport is goed geformuleerd en het bevat heldere conclusies.

 

Innovatieve en spraakmakende master- of bachelorthesis

De Scriptieprijs van het IFV en de Vereniging van Brandveiligheidsadviseurs (VVBA) is tijdens het 10e Nationaal Congres Fire Safety & Science voor de zesde keer uitgereikt. De prijs is ingesteld voor de meest innovatieve, spraakmakende, relevante of fundamentele master- of bachelorthesis over brandveiligheid. De scriptie dient ter afronding van een master- of bacheloropleiding in 2016 of 2017 aan een onderwijsinstelling in het Nederlandse taalgebied. Aan de prijs is een bedrag verbonden van ? 1.200, te besteden aan een FSE gerelateerd onderwerp, zoals een cursus, studiereis of studieboeken.

 

Winnende scriptie downloaden

De winnende scriptie is te vinden opĀ www.ifv.nl.


Meer nieuws

8 september 2023
22 november 2023 Expertmiddag Brandveiligheid van parkeergarages VVBA – SFPE

Op woensdag 22 november 2023 organiseren de SFPE-Benelux en de…

Lees verder
15 juni 2023
Daphne Dechering winnares scriptieprijs NIPV-VVBA 2023!

Daphne Dechering heeft met haar scriptie 'De invloed van houteigenschappen…

Lees verder
24 april 2023
De nominaties voor de NIPV-VVBA scriptieprijs brandveiligheid 2023 zijn bekend!

Nominaties NIPV-VVBA scriptieprijs brandveiligheid 2023 Op vrijdagmiddag 21 april 2023…

Lees verder
23 februari 2023
Expertmiddag Brandveiligheid PV-panelen

Op woensdag 5 april 2023 organiseren de VVBA en de…

Lees verder