4 november 2015

Sander Giunta d’Albani wint IFV-VVBA-scriptieprijs 2015

​Op woensdag 4 november 2015 is tijdens het 8e Nationaal Congres Fire Safety en Science voor de vierde keer de Scriptieprijs van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en de Vereniging van Brandveiligheidsadviseurs (VVBA) uitgereikt. De jury kende de prijs toe aan Sander Giunta d’Albani van de Technische Universiteit Eindhoven voor zijn scriptie getiteld ‘Fire behavior of sandwichpanel core materials in the pre-flashover phase’, over het brandgedrag van sandwichpanelen.

Juryvoorzitter Paul Verlaan van de Wetenschappelijke Raad Brandweer: “Het is een actueel onderwerp waarvoor veel belangstelling bestaat. Er is naar de mening van de jury ook veel behoefte aan verder inzicht, ingegeven door recente evaluaties van grote branden. Gelet op de wetenschappelijke onderbouwing, de grote betekenis voor de brandveiligheid en de actualiteit van het onderwerp heeft de jury besloten de Scriptieprijs 2015 toe te kennen aan Sander Giunta d’Albani.”

Inhoud scriptie
De afstudeerscriptie behandelt het gedrag van sandwichpanelen met een isolatiekern in het temperatuurtraject van 20 tot 350 °C. Dit temperatuurtraject is bijvoorbeeld relevant voor een rooklaag die in de pre-flashover-fase onder een dakconstructie (van sandwichpanelen) aanwezig kan zijn. De afstudeerscriptie is van een prima niveau, de onderzoeksmethode en met name de experimentele bepaling van het massaverlies van sandwichpanelen ten gevolge van een thermische belasting zijn robuust en innovatief. Als conclusie wordt in het afstudeerwerk gesteld dat het optreden van een rooklaagexplosie gedurende de repressieve inzetfase, enkel ten gevolge van pyrolyse van kunststof isolatie in de gebouwschil, niet erg waarschijnlijk is. Die waarschijnlijkheid wordt groter wanneer er sprake is van combinatie (dus cumulatie) van bronnen, niet alleen vanuit de gebouwschil maar ook vanuit de inrichting.

Nominaties
Uit achttien inzendingen heeft de VVBA vier scripties genomineerd:

Carmen Gorska Putynska, Universiteit van Edinburgh
–  The effect of oxygen mass flux and flow velocity on forward smouldering

Sander Giunta d’Albani, TU Eindhoven
– Fire behavior of sandwichpanel core materials in the pre-flahover phase

Roy Crielaard, TU Delft
– Self extinguishment of cross laminated timber

David Santiago Moya Forero, Universiteit Gent
– Numerical study on the interaction of sprinklers and heat vents

Tijdens het congres Fire Safety en Science hebben de genomineerden hun scriptie gepresenteerd.

Innovatieve en spraakmakende master- of bachelorthesis
De Scriptieprijs is ingesteld door het IFV en de VVBA voor de meest innovatieve, spraakmakende, relevante of fundamentele master- of bachelorthesis over brandveiligheid. De scriptie dient ter afronding van een master- of bacheloropleiding in 2014 of 2015 aan een Nederlandse of Belgische (of daaraan gelieerde) onderwijsinstelling. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 1.200, te besteden aan een FSE gerelateerd onderwerp, zoals een cursus, studiereis of studieboeken.


Meer nieuws

26 februari 2024
Symposium CFD-brandsimulaties: CFD-brandsimulaties dit kun je er (niet) mee!

Wil jij weten wat je wel en wat je niet…

Lees verder
23 januari 2024
Expertclass ‘FSE – Next Generation’ 22 mei 2024

Expertclass FSE Op 22 mei 2024 presenteren de stichting FellowFSE…

Lees verder
23 januari 2024
Scripties over brandveiligheid gezocht voor de NIPV-VVBA- scriptieprijs 2024

Ben jij in 2023 of 2024 afgestudeerd? Heeft jouw onderwerp…

Lees verder
8 september 2023
22 november 2023 Expertmiddag Brandveiligheid van parkeergarages VVBA – SFPE

Op woensdag 22 november 2023 organiseren de SFPE-Benelux en de…

Lees verder