10 juni 2022

Siri Qvist winnares scriptieprijs NIPV-VVBA 2022!

Siri Qvist van Delft University of Technology heeft met haar scriptie ‘A circular approach for the fire safety design in mass timber buildings’ de NIPV-VVBA-scriptieprijs 2022 gewonnen.

“Sterke punten zijn de betekenis voor brandveiligheid, de actualiteit, de wetenschappelijke onderbouwing en de mate van innovatie en toepasbaarheid in de praktijk. De ontwerptool die is ontwikkeld, is een grote stap voorwaarts in het opnemen van brandveiligheid in een circulair gebouwontwerp”, aldus de jury.

De scriptie gaat over de relatie tussen een circulair gebouwontwerp en een brandveilig ontwerp. Bekeken is met welke aspecten, rond materiaalgebruik en het brandrisico, rekening gehouden moet worden bij een circulair brandveiligheidsontwerp van massieve houten gebouwen. Hiervoor is een model gemaakt waarbij is gekeken naar de economische en ecologische impact. Met dit model is het mogelijk om verschillende brandveiligheidsmaatregelen voor deze gebouwen te vergelijken.

Er blijkt sprake te zijn van een tegenstelling tussen (de doelen van) circulariteit en brandveiligheid. Met de ontwikkelde methode kunnen deze twee aspecten in samenhang worden bekeken en gekwantificeerd. De keuze van bouwmaterialen kan hierdoor op een gefundeerde wijze gebeuren, rekening houdend met de economische en ecologische factoren.

Ook de andere twee genomineerden werden geprezen om hun goede en waardevolle scripties:

  • Sue Ellen de Nijs – Eindhoven University of Technology
    Thermomechanical modeling of composite slab joints under fire
  • Yaël D’Haene – Haagse Hogeschool
    Gevolgen van het exploderen van een waterstof hogedruktank van een auto in een parkeergarage voor de sterkte van de draagconstructie

Innovatieve en spraakmakende master- of bachelorthesis

De scriptieprijs van het NIPV en de Vereniging van Brandveiligheidsadviseurs (VVBA) is op 9 juni voor de tiende keer uitgereikt tijdens het 14de Internationaal Congres Fire Safety & Science. De scriptieprijs is ingesteld voor de meest innovatieve, spraakmakende, relevante of fundamentele master- of bachelorthesis over brandveiligheid. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 1.200, te besteden aan een Fire Safety Engineering (FSE) gerelateerd onderwerp, zoals een cursus, studiereis of studieboeken.

Scripties lezen?
De drie scripties zijn te lezen op fellowfse.nl.

 


Meer nieuws

23 mei 2024
Nominaties NIPV-VVBA scriptieprijs brandveiligheid 2024

Op woensdagmiddag 22 mei 2024 zijn op de Technische Universiteit…

Lees verder
26 februari 2024
Symposium CFD-brandsimulaties: CFD-brandsimulaties dit kun je er (niet) mee!

Wil jij weten wat je wel en wat je niet…

Lees verder
23 januari 2024
Expertclass ‘FSE – Next Generation’ 22 mei 2024

Expertclass FSE Op 22 mei 2024 presenteren de stichting FellowFSE…

Lees verder